mgr Mirosława Siwicka

Właściwości lecznicze pokrzywy

substancje-lecznicze-w-pokrzywie,-pokrzywa-medyczna,-właściwości-zdrowotne-pokrzywy

Nie ma chyba osoby, która choć raz nie oparzyłaby się pokrzywą. Zioło to występuje powszechnie na łąkach i w lasach i słynie z włosków, które występują na całej roślinie, a w kontakcie ze skórą powodują pieczenie, swędzenie i powstawanie bąbli. Z tego też powodu nie bywa darzona sympatią. Jest jednak bardzo pożytecznym ziołem, a substancje lecznicze w pokrzywie wpływają, że ma ona wiele właściwości zdrowotnych.

Co zawiera pokrzywa


Pokrzywa zawiera wiele substancji leczniczych, co czyni jedną z najbardziej zdrowych roślin występujących powszechnie. Cenne związki zawierają się zarówno w korzeniach, jak i łodygach i liściach. Pokrzywa medyczna wytwarzana jest jednak jedynie z młodych liści, stare rośliny zawierają związki określane jako cystolity, które wykazują negatywne działanie na ludzki organizm. Substancje lecznicze w pokrzywie to przede wszystkim zbiór niezbędnych witamin, takich jak A, C, E i K oraz minerałów jak wapń, krzem, żelazo i magnez. Pokrzywa to także źródło między innymi flawonoidów, serotoniny, histaminy, choliny, kwasu fosforowego, masłowego czy garbników.

Właściwości medyczne pokrzywy


Właściwości medyczne pokrzywy są bardzo zróżnicowane. Roślina ta najbardziej znana jest jako środek zwalczający choroby dróg moczowych. Okazuje się skuteczna zarówno przy stanach zapalnych, jak i infekcjach bakteryjnych. Wpływa także na prawidłowe oddawanie moczu zarówno pod kątem jego ilości, jak i wydalania z nim szkodliwych substancji gromadzących się w organizmie. Moczopędne działanie pokrzywy wpływa na fakt, że jest ona pomocna przy kamicy nerkowej czy kłopotami z woreczkiem żółciowym. Jednak na tym właściwości zdrowotne pokrzywy się nie kończą. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że spożywanie pokrzywy przyczynia się także do łagodzenia objaw przerostu gruczołu krokowego. Duże bogactwo witamin, białek i minerałów reguluje metabolizm i wpływa na właściwy przebieg przemiany materii. Spożywanie soku z pokrzywy stabilizuje procesy trawienne i leczy nieżyt żołądka. Wśród właściwości zdrowotnych pokrzywy należy wymienić także działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Roślina bywa także pomocna w chorobach alergicznych i schorzeniach skóry jak np. trądzik.

Jak spożywać pokrzywę?


Właściwości zdrowotne ma zarówno pokrzywa medyczna, którą można kupić w aptekach pod postacią herbatek ziołowych, jak i samodzielnie przygotowywane wywary z liści i korzeni. Liście pokrzywy należy zbierać przed kwitnieniem, korzenie zaś wykopywać jesienią. Z pokrzywy można sporządzić sok, którym można płukać gardło podczas choroby, a także przemywać twarz przy trądziku. Do przyrządzenia soku z pokrzywy nadadzą się zarówno świeże liście, jak i suszone. Listki należy sparzyć, a następnie zblendować. Uzyskany sok należy rozcieńczyć z wodą. Pokrzywę można także pić. W tym celu należy przygotować herbatkę. Wystarczy zalać wrzątkiem dwie łyżki suszonych liści. Najlepsze działanie wywar będzie miał, kiedy będzie spożywany od dwóch, do trzech razy dziennie. Herbatkę należy spożywać między jedzeniem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Właściwości lecznicze pokrzywy written by mgr Mirosława Siwickaśrednia ocen5/5 - 1oceny użytkowników
mgr Mirosława Siwicka
Autor artykułu: mgr Mirosława Siwicka
Podolog z wieloletnim doświadczeniem, na co dzień wraz z mężem prowadzi zdaniem wielu pacjentów najlepszym gabinet podologiczny w centrum Warszawy.

Brak komentarzy, dodaj jako pierwszy!

Your email address will not be published.